Suomen Yrittäjät kannattaa valvontaa sote-yrityskauppoihin

Suomen Yrittäjien mielestä sote-uudistuksen onnistuminen ja todellisen kilpailun säilyminen edellyttävät sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelualojen yrityskauppoihin säädetään oma yrityskauppavalvonta.

  • LKS 20160426 LKS 20151013 - Suomen yrittäjät pääkonttori Helsingin Mannerheimintiellä 16. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat vain, jos pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät markkinoille esteittä, toteaa SY.

    ()

Hallituksen esitys uudesta sote-alan yrityskauppavalvonnasta annettiin eduskunnalle torstaina. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus mullistaa sote-palveluiden markkinat. Alalta kuuluu yrityskauppauutisia jatkuvasti. Kun kilpailijoita ostetaan, markkina keskittyy.

Hallitus esittää uutta yrityskauppavalvontaa, jonka tavoitteena on varmistaa markkinoiden toimivuus ja asiakkaiden valinnanvapauden toteutuminen rajoittamalla sosiaali- ja terveyssektorin keskittymistä.

– Sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat vain, jos pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät markkinoille esteittä. Olemme vaatineet tehokasta puuttumisoikeutta estämään markkinoiden peruuttamaton keskittyminen. Nyt tämä tavoite etenee, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Valvonta toteutettaisiin niin, että pienimpiä lukuun ottamatta kaikki sote-alan yrityskaupat pitää ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Kun kauppa on ilmoitettu, KKV:llä on 45 vuorokautta aikaa ilmoittaa, asettaako se ehtoja yrityskaupalle.

Yrityskauppavalvonta koskisi myös julkisesti omistettujen sote-toimintojen yritysjärjestelyjä.

– Jos palvelutuottajien markkina keskittyy julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi tai niiden yhdistelmäksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa. Silloin menetetään kilpailun lisääntymisestä syntyvät parempi tehokkuus ja laatu, Satu Grekin muistuttaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.