Varoitus Venäjän sota-aikeista: mitä tapahtuu jalkapallon MM-kisojen jälkeen?

Virolaisen ex-virkamiehen mukaan Zapad-2017 -harjoitus on paras mittari Venäjän suunnitelmista ja kyvyistä.

  • LKS 20170830 Russian deputy Defence minister Alexander Fomin (bottom, R) and Russia's defence ministry spokesman Igor Konashenkov (bottom, L) attend the briefing prior the military exercises Zapad-2017 in the Russian Defence Ministry headquarter in Moscow on August 29, 2017.
Zapad-2017, the collective Russian and Belarus' military exercises, will start on September 14, 2017. LEHTIKUVA / AFP PHOTO  Kirill Kudryavtsev

    Venäjän tiedotustilaisuuden kartta näytti Zapad-sotaharjoituksen karttapaikat. Suwalkin käytävä on vasemmalla laidalla Puolan ja Liettuan sekä Kaliningradin ja Valko-Venäjän välissä.

    ()

– Se mitä Venäjä kuvailee läntiseksi "hysteriaksi" ja "pellemäiseksi" käyttäytymiseksi on todellisuudessa Naton valppautta ja valmistuneisuutta vastata kaikkiin hyökkäyksiin jokaista liittolaista vastaan. Venäjä todennäköisesti pidättäytyy räikeästi miehittämästä Valko-Venäjää ja/tai vakavasti kiihdyttämästä konfliktia Donbassissa ennen ensi vuoden presidentinvaalia (18. maaliskuuta) ja jalkapallon MM-kisoja (14. kesäkuuta-15. heinäkuuta), mutta sen jälkeen (ellei jo ennen) Zapad-17:sta saadut opetukset ja harjoitukset voidaan panna täytäntöön.

Venäjän alkavasta sotaharjoituksesta kirjoittaa Viron puolustusministeriön ja ulkoministeriön entinen virkamies Kalev Stoicescu ICDS-tutkimuslaitoksen Decoding Zapad-17 -analyysissa.

Kirjoittajan mukaan harjoitus saattaa suurelta osin toistaa Zapad-2013 -harjoituksen skenaariota, mutta nyt maantieteellinen painotus on Suwalkin käytävässä. Euroopan vaarallisimmaksi alueeksikin sanottu 100 kilometrin alue sijaitsee Puolan ja Liettuan välissä ja erottaa toisistaan Kaliningradin ja Valko-Venäjän.

– Valko-Venäjän kanssa suuren luokan sotaoperaatioiden harjoittelu Nato-konfliktin varalta heijastaa siten Venäjän todellisia strategisia huolia. Zapad-2017:n skenaario heijastaa Venäjän kasvavaa paranoiaa "lännen lietsomista värivallankumouksista". Samalla on huomattava, että huhtikuussa 2017 Valko-Venäjän hallitus ilmoitti kymmenien pidätyksistä "laittomien aseellisten yksiköiden muodostamisen" vuoksi, joita Nato-maiden, erityisesti Puolan ja Liettuan, väitettiin tukeneen rahalla ja aseilla.

Stoicescu huomauttaa, että Zapad-2013 oli itse asiassa Venäjän valmistautumista sen toimiin Ukrainaa vastaan, vaikka länsi ei niitä silloin odottanut.

– Venäjän pääesikunnalla varmasti on suunnitelmia Valko-Venäjän haltuunottoon "vastauksena" liittouman joukkojen tuloon Puolaan ja Baltian maihin, ja jatkosuunnitelmia sotatoimista Ukrainaa vastaan, mukaan lukien Valko-Venäjän alueelta. Näitä suunnitelmia todennäköisesti harjoitellaan Zapad-2017:ssa, ja ne voivat vaikuttaa myöhemmin kuin 2013-14 tapahtui, kuten esimerkiksi jos sota syttyy Korean niemimaalla, joka saa USA:n kaukoalueelle.

Kalev Stoicescun mukaan "tilanne pohjoismaissa ja Baltiassa ja Keski-Euroopan alueilla paranee vain, jos Venäjä alkaa myöntyä uuteen todellisuuteen: ettei se voi jatkaa sotilaallisesti dominoivana ja uhata Naton jäseninä olevia naapurimaitaan".

– Tosiasiat kuitenkin antavat ymmärtää, että Venäjä ei tule tekemään niin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.