Kaikkien aikojen tragediassa 50 suomalaista tukehtui paniikkitungoksessa

Jouluaaton 1913 tapahtumat Michiganin Calumetissa vaivaavat paikallisia yhä.

  • Työmies-lehti otsikoi etusivullaan tapaninpäivänä 2016, että "Calumetin lakkolaisten lasten joulujuhlasta tehtiin julma kapitalismin uhriteurastus".

Italian Hall massacrena USA:ssa tunnettu tragedia elää tuoreiden dokumenttien myötä yhä vahvasti. Järkyttävässä tapauksessa kuoli kaikkiaan 73 ihmistä. Heistä 50 oli amerikansuomalaisia ja valtaosa lapsia.

Myös Calumetin paniikkina tunnetussa tapauksessa osallisina olivat rajussa lakossa olleiden kuparikaivostyöläisten perheet, jotka olivat yhteisessä joulujuhlassa. Paikkana oli amerikanitalialaisten kokoontumispaikka.

Lakko oli nostattanut jyrkkiä tunteita. Toisen kerroksen juhlasalissa oli 400-700 ihmistä. Alas pääsi vain jyrkkiä ja ahtaita portaita pitkin.

Kun lahjoja oltiin jakamassa lapsille, huusi tuntemattomaksi jäänyt mies kahdesti 'FIRE', eli tuli on irti. Syntyi paniikki. Lapset juoksivat ensimmäisinä alas portaita, ja heidän jäljessään tuli satoja muita.

Alhaalla ollut ovi oli kuitenkin lukittu ulkoa. Portaisiin ruhjoutui ja tukehtui 73 ihmistä. Suomalaisia heistä oli 50, kroatialaisia 13, slovenialaisia seitsemän ja italialaisia kolme.

Mitään tulipaloa ei ollut. Huutajaa ei koskaan saatu selville.

Folklegenda Woody Guthrie teki tapauksesta 1941 laulun 1913 Massacre. Alla olevissa videoissa on myös tuoreita dokumentteja tapauksesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.