Norjan porvaripuolueet vaalivoittoon, työväenpuolueelle katastrofi

Neljä oikeistopuoluetta on saamassa Norjan vaaleissa 89 kansanedustajaa 169:sta.

  • LKS 20170911 Norway`s Prime Minister Erna Solberg leaves a polling booth as she votes at a polling station in Bergen during general election on September 11, 2017. In background left is her husband,. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Marit Hommedal /

    Erna Solberg.

    ()

Kun äänistä Norjan parlamenttivaaleissa on laskettu 95 prosenttia, ennustetaan hallituksen puolueiden saavan 89 edustajapaikkaa ja punavihreän opposition saavan 79 paikkaa.

Vaali-illan jännitysnäytelmä oli kahden hallitusta tukevan puolueen kamppailu äänikynnyksen ylittämiseksi. Venstre ja kristillinen kansanpuolue olivat neljän prosentin tuntumassa. Tällöin blokkien voimasuhteet olisivat tasoittuneet.

Norjan TV2 julisti yöllä kello yhden jälkeen Suomen aikaa analyysiensa osoittavan, että oikeiston enemmistö oli varma.

Pääministeri Erna Solbergin Höyre oli saamassa 45 ja Jonas Gahr Støren työväenpuolue 49 paikkaa. Työväenpuolueen äänimäärä laski edellisistä vaaleista 3,4 prosenttiyksikköä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.