Liettuan presidentti paljasti Vladimir Putinin uhkailleen 2010 Helsingissä

Dalia Grybauskaiten mukaan Venäjän silloinen pääministeri esitti listan vaatimuksia.

  • LKS 20100210 Prime minister of Finland Matti Vanhanen (L), Europen Comission member Johannes Hahn, President of Lithuania Dalia Grybauskaite, Environment Minister of Sweden Andreas Carlgren, King Carl XVI Gustaf of Sweden, Prime Minister of of Denmark Lars Lokke Rasmussen, President of Finland Tarja Halonen, Prime minister of Norway Jens Stoltenberg, Prime Minister of Russia, Vladimir Putin, Prime Minister of Estonia Andrus Ansip, President of Latvia Valdis Zatlers, Deputy Prime Minister of Poland Waldemar Pawlak, Chairman of the Baltic Sea Action Group Ilkka Herlin, Germany's Federal Minister of Food, Agriculture and Consumer Protection Ilse Aigner and Belarus' Deputy Minister of Natural Resources and Environmental Protection Vitali Kulik (R) pose for the family photo of the Baltic Sea Action Summit in Helsinki, Finland on February 10, 2010. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

    Dalia Grybauskaite (edessä vasemmalla) ja Vladimir Putin (edessä oikealla) Helsingissä helmikuussa 2010.

    ()

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitea on haastateltu Delfi-julkaisussa. Presidentti kertoo siinä ensimmäisestä tapaamisestaan Vladimir Putinin kanssa, joka tuolloin oli Venäjän pääministeri.

Grybauskaite ja Putin tapasivat Baltic Sea Action -huippukokouksessa helmikuussa 2010 Helsingissä.

Dalia Grybauskaiten mukaan hän sai Vladimir Putinilta tapaamisessa listan vaatimuksia siitä, mitä Liettuan pitäisi tehdä. Niihin kuului, ettei saa rakentaa ydinvoimaa, pitää ehdottomasti tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, ja niin edelleen.

– Se ei ollut ystävän ehdotus yhteistyön tekemisestä. Se oli: menet polvillesi, tai olet vihollinen. En voinut hyväksyä tällaista suhdetta. Niin kauan kuin Venäjä näyttäytyy naapureilleen tai pienemmille maille tällaisena, ei ystävällisiä suhteita voi olla tällaisen maan kanssa, Dalia Grybauskaite sanoo.

Liettua oli sulkenut Ignalinan ydinvoimalan 2009 ja suunnitteli omaa uutta voimalaa.

Grybauskaiten mukaan Venäjällä ei ymmärretä, että kaikkien itsenäisten maiden kanssa on työskenneltävä yhdessä kunnioittavasti. Presidentti vastasi jatkokysymykseen, että "kukaan ei enää juuri kuuntele näitä ultimaatumeja (uhkavaatimuksia)".

Delfin haastattelusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat. IS:n mukaan Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kiisti vaatimuslistan esittämisen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.